Кога можем да сме сигурни, че гумите на автомобила ни са безопасни

Всички ние искаме да се чувстваме в безопасност на пътя.  А това до голяма степен зависи от поддръжката на гумите на нашите автомобили.
Разбира се, на първо място държим да започнем с това, че е добре да купуваме нови гуми, тъй като тези втора ръка са малко рисковани и грайферите им вече са износени.
Важно е да знаете също така, че трябва да обръщате специално внимание на грайферите на автомобилните гуми. Те са различни и това зависи от сезона, за който са предназначени. Но най-важното в случая е да видите до колко са износени самите грайфери, тъй като това може да повлияе върху спирачния път.
Друг фактор, от който зависи дали една гума за автомобил е безопасна, е налягането в нея. Тук изискванията отново са разнообразни според вида на самата гума и най-вече според нейния размер. Въпросното налягане можете да проследите на бензиностанция, докато зареждате или просто да помолите някой служител да ги провери вместо вас. В случай, че налягането е по-малко от необходимото, то трябва веднага да напомпате гумите. А ако забележите, че налягането постоянно спада, то тогава най-добре би било да се насочите към подмяната на тези гуми с нови.

Какви рискове крият старите гуми? Може би доста от вас са си задавали именно този въпрос и настоящата ни статия ще даде неговия отговор. След редица проведени тестове от лидери в областта на автомобилните гуми, става ясно, че колкото по-стари за автогумите, толкова по-малко безопасни са те. С течение на времето структурата им се нарушава и те вече не са толкова надеждни. А това неминуемо се отразява на устойчивостта на пътя на самия автомобил. Ето защо съветът ни към вас е да погледнете каква е датата на производство на гумите, които закупувате. Защото дори и да са нови, ако са произведени отдавна, то тогава те не са толкова безопасни.